2014. szeptember 23., kedd

A Szent X. Piusz Papi Testvérület központjának közleménye

Ma, 2014. szeptember 23-án találkozott a Szent X. Piusz Papi Testvérület vezetője, Msgr. Bernard Fellay az első és a második asszisztense, Nikolaus Pfluger atya, valamint Alain-Marc Nély atya kíséretében és a Hittani Kongregáció prefektusa, Gerhard Ludwig Müller bíboros.

Müller bíborost Msgr. Luis Ladaria Ferrer SJ – a Hittani Kongregáció titkára – , Msgr. Joseph Augustin di Noia OP másodtitkár és Msgr. Guido Pozzo, a Ecclesia Dei Pápai Bizottság titkára kísérte.

A megbeszélés a Hittani Kongregáció helyiségeiben 11:00 – 13:00 között folyt le. Ez az első találkozónak számított Müller bíboros és Msgr. Fellay között, és a célja az volt, hogy közösen mérleget készítsenek a Szentszék és a Szent X. Piusz Papi Testvérület közötti kapcsolatokról Benedek pápa leköszönése és William Joseph Levada bíboros, a Hittani Kongregáció előző prefektusának távozása óta.

A beszélgetés folyamán, amely szívélyes légkörben folyt le, a dogmatikai és a kánoni nehézségeket különválasztották, valamint az egyház aktuális helyzetét vitatták meg. Elhatározták a közös eszmecsere fenntartását a fennálló eltérő álláspontok tisztázása érdekében.

Menzingen, 2014. szeptember 23.

Forrás: DICI